Monday, June 24, 2024

І$†øр¡я Укрλїη$ьκøгø Вічхλμ$μ: Віδ Ηλрøджеηηя дø Віδрøджеηηя (Ukrainian only)

Вічхаус – це більше, ніж просто музика. Це ритуал, що пробуджує найглибші і найтемніші куточки нашої свідомості. Українська сцена вічхаусу зародилася дуже давно, підтримана українським вічхаус лейблом "УВХР". Саме цей лейбл став колискою для багатьох талановитих артистів, що подарували нам моторошні і незабутні звуки.

Проте, як і всі магічні явища, вічхаус переживав свої злети та падіння. У 2019 році українська сцена вічхаусу здавалася мертвою, але, як фенікс із попелу, вона отримала нове дихання завдяки львівському вічрейву Øbscura. Ця подія вдихнула життя у жанр, тримаючи його на плаву до 2021 року.

У 2022 році український вічхаус зробив останній подих на найвідомішому вічхаус лейблі Untitled Burial, коли Асмодай випустив свій останній альбом RITE у колаборації з вокалісткою SIVERNOT. Цей альбом став прощальним словом, але водночас і символом нескінченного циклу життя і смерті, який вічхаус несе у собі.

Але вічхаус в Україні був, є і буде завжди. Навіть під час війни, в столиці час від часу проходять вічрейви, гроші з яких йдуть на допомогу українським військам. Вічхаус міг би й зараз часто лунати в наших клубах, але війна все змінила. Більшість лейблів вже закриті, але надія залишається, і після війни я вірю, що вічхаус повернеться з новою силою у клуби наших міст.

Серед визначних моментів української вічхаус історії варто згадати 2016 рік, коли до нас завітали Crystal Castles зі своїм останнім альбомом Amnesty і III – бестселерами вічхаусу. Вони виступили під Львовом на найпопулярнішому українському Open-Air фестивалі Zaxidfest 2016, залишивши незабутній слід у серцях фанатів. Відео можна подивитись тут.

Український вічхаус – це не просто музика, це магічний ритуал, це дух, що продовжує жити попри всі труднощі. Він існував, існує і буде існувати, пробуджуючи найтемніші і найглибші куточки нашої свідомості. Підтримайте цей жанр, бо кожен внесок, кожне прослуховування – це частина магічного обряду, що тримає цей дух живим.

А зараз я всіх запрошую на Иigh†shadэ Tøur, де ми разом пробудимо дух вічхаусу!