Monday, June 24, 2024

І$†øр¡я Укрλїη$ьκøгø Вічхλμ$μ: Віδ Ηλрøджеηηя дø Віδрøджеηηя (Ukrainian only)

Вічхаус – це більше, ніж просто музика. Це ритуал, що пробуджує найглибші і найтемніші куточки нашої свідомості. Українська сцена вічхаусу зародилася дуже давно, підтримана українським вічхаус лейблом "УВХР". Саме цей лейбл став колискою для багатьох талановитих артистів, що подарували нам моторошні і незабутні звуки.

Проте, як і всі магічні явища, вічхаус переживав свої злети та падіння. У 2019 році українська сцена вічхаусу здавалася мертвою, але, як фенікс із попелу, вона отримала нове дихання завдяки львівському вічрейву Øbscura. Ця подія вдихнула життя у жанр, тримаючи його на плаву до 2021 року.

У 2022 році український вічхаус зробив останній подих на найвідомішому вічхаус лейблі Untitled Burial, коли Асмодай випустив свій останній альбом RITE у колаборації з вокалісткою SIVERNOT. Цей альбом став прощальним словом, але водночас і символом нескінченного циклу життя і смерті, який вічхаус несе у собі.

Але вічхаус в Україні був, є і буде завжди. Навіть під час війни, в столиці час від часу проходять вічрейви, гроші з яких йдуть на допомогу українським військам. Вічхаус міг би й зараз часто лунати в наших клубах, але війна все змінила. Більшість лейблів вже закриті, але надія залишається, і після війни я вірю, що вічхаус повернеться з новою силою у клуби наших міст.

Серед визначних моментів української вічхаус історії варто згадати 2016 рік, коли до нас завітали Crystal Castles зі своїм останнім альбомом Amnesty і III – бестселерами вічхаусу. Вони виступили під Львовом на найпопулярнішому українському Open-Air фестивалі Zaxidfest 2016, залишивши незабутній слід у серцях фанатів. Відео можна подивитись тут.

Український вічхаус – це не просто музика, це магічний ритуал, це дух, що продовжує жити попри всі труднощі. Він існував, існує і буде існувати, пробуджуючи найтемніші і найглибші куточки нашої свідомості. Підтримайте цей жанр, бо кожен внесок, кожне прослуховування – це частина магічного обряду, що тримає цей дух живим.

А зараз я всіх запрошую на Иigh†shadэ Tøur, де ми разом пробудимо дух вічхаусу!

2 comments:

  1. Хороша стаття
    Тільки багато подій пропущенно
    Ще в 12-13 роках у Львові проводилось багато вічхауз рейвів, такі як witchcraft lviv, або взяти навіть фестиваль "Вічна ніч"
    Нажаль, більше і не згадаю, давно було. Але було, і було багато
    Також було дуже багато локальних виконавців, які нажаль більше не творять, але як на мене їхнє музло було справжнім андерграундним звучанням вічхаузу. San4os96, Лютневий день та багато інших, яких теж нажаль вже не згадаю(
    Але я щиро радий, що кому ще цікавий цей напрямок музики)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Дякую, знаю такі рейви, хоча сам особисто на них не бував. Лютневий день ще повернеться і я це точно знаю. Загадкова темрява продовжить жити у наших серцях)

      Delete